Monday, January 4, 2010

Տոնական սեղանների առատությանը չի խանգարել նույնիսկ ճգնաժամը

Չնայած ֆինանսատնտեսական ճգնաժամին` հայկական ամանորյա սեղանները քիչ էին տարբերվում նախորդ տարիների սեղաններից: Գրեթե բոլորի տներում էլ կարելի է հանդիպել տոնական «խոզի բդին» կամ «հնդկահավին», ավանդական քյուֆթային, խմորեղենի տարատեսակների ու ընդեղենի:


Ամանորյա տոներին պատրաստվելը հայկական ընտանիքներում, կարծես, վերածվել է ամանորյա սեղանը «ճոխ» զարդարելու մոլուցքի: Իսկ արտաքուստ ախորժաբեր, բայց մի քանի օր սեղանին անշարժ մնացած այս ուտեստներում կուտակված թունավոր նյութերն էլ շատ հաճախ պատճառ են դառնում մի շարք աղեստամոքսային խանգարումների: Բացի այդ` տոնական, կալորիաներով հարուստ այս ուտեստները պատուհաս են հատկապես արյան ճնշում ունեցողների և խրոնիկական հիվանդություններով տառապողների համար:


Տոնական սեղանները փոքր-ինչ փոփոխություններ կկրեն վաղը, երբ ավանդական ուտեստների կողքին կավելանան Սուրբ Ծննդին բնորոշ խաշած ձուկը, բրնձով-չամչով փլավն ու կանաչեղենը: Այնուամենայնիվ, տոնական սեղանները «առատ» են մնում մինչև «բոլոր սպասված հյուրերի այցելությունների ավարտը»:


04.01.2010, 18:52

Aysor.am

No comments:

Post a Comment